Poradíme

Aké sú príznaky cukrovky (diabetes)

Neuhasiteľný smäd a vylučovanie enormného množstva moču patrí medzi prvé príznaky cukrovky. Táto choroba vzniká, keď slinivka brušná (žľaza ležiaca za žalúdkom) nedokáže vytvárať dostatočné množstvo inzulínu. Inzulín je hormón regulujúcu hladinu krvného cukru. Ak dochádza k nerovnováhe hladiny cukru v krvi, môže dôjsť k ochoreniu srdca alebo obličiek, k poškodeniu nervov, strate zraku a iným komplikáciám.

Aké sú príznaky cukrovky (diabetes)

Poznáme dva typy cukrovky:

  • diabetes I.typu (inzulin dependentný) – objavuje sa pred tridsiatym rokom a je menej častý

  • diabetes II. typu (inzulin non dependentný) – objavuje sa až po štyridsiatom roku a tvorí asi 90% tohto ochorenia

Príčiny

Diabetes I.typu vzniká, keď slinivka prestane vytvárať inzulín. Nikto presne nevie prečo k tomu dochádza, ale niektorí vedci sa domnievajú, že to spôsobuje vírus alebo autoimunitná reakcia (u detí to môže byť po očkovaní – detský diabetes), pri ktorej telo napadne vlastné pankreatické bunky. Chorí s diabetom I.typu musí celoživotne užívať inzulín. Diabetes II.typu sa vyvíja z rezistencie na inzulín – slinivka môže inzulín vylučovať, ale telesné bunky na ňu dostatočne neodpovedajú. Najbežnejšou príčinou diabetu II.typu je obezita. Genetický faktor môže prispieť k vzniku obidvoch typov cukrovky.

Príznaky:

  • nadmerný smäd

  • časté a nadmerné močenie

  • pocit nadmernej únavy a slabosti

  • pomalé hojenie rán a záderov, odrenín

  • opakujúce sa infekcie – hlavne afty a zápaly močových ciest

  • rozmazané videnie

  • pocity zníženie citlivosti a brnenie v končatinách

Ak pociťujete ktorýkoľvek z uvedených príznakov vyššie, vyhľadajte lekára.

Úprava stavy

  • vysadiť bielu múku a výrobky z nej, biely cukor, fruktózu, minerálne vody vo väčších dávkach

  • zaradiť do stravy celozrnné potraviny – pohánka, špaldové alebo jačmenné krúpy, pšeno (vyživuje slinivku a aj napriek vareniu ostáva zásadité), ovos, špalda, celorznný chlieb (najlepšie kváskový bez droždia), otruby, tekvica hokaido (vyživuje slinivku a má prirodzene sladkú chuť)

Ako môžu pomôcť potravinové doplnky

Gurmar kapsule - pôsobí pri poruchách metabolizmu cukrov viacerými účinkami. Stimuluje tvorbu inzulínu, regeneruje beta-bunky pankreasu a zároveň zvyšuje aktivitu enzýmov zúčastnených metabolizmu glukózy, zabraňuje vzniku inzulínovej rezistencie.

Sušené plody Horkej tekvičky - pôsobí ako prírodný stimulátor vnútrobunkovej zložky imunity, čím posilňuje obranu proti vírusom a vnútrobunkovým cystickým formám bakteriálnych patogénov.
Horká tekvička taktiež podporuje tvorbu a vylučovanie inzulínu a tým pomáha znižovať zvýšené hladiny cukru.

Biochemické tkanivové soli

A) základné

Natrium phosphoricum – pomáha vylučovať kyseliny obličkami a žalúdočnou sliznicou. Podporuje činnosť pečene, trávenie pri prekyslení organizmu z nevyváženej stravy: veľa mäsa, stolového cukru, bielej múky, alkoholu, dyspepsii a tráviacich problémoch. Podporuje metabolizmu tukov a cukrov.
Natrium sulphuricum – detoxikácia pečene, lymfatického systému a čriev

B) doplnkové

Zincum - diabetes I. a II. typu: znižuje krvný cukor, prevencia degeneratívnych zmien a neuropatie
Chromium – podporuje metabolizmus cukrov a tukov pri cukrovke II.typu, neovládateľnej chuti na sladké
Selenium - je to dôležitý antioxidant, ochrana pri diabete I. a II. typu